Når den dårlige (jule) samvittighed kommer listende

Skrevet af Sofie Henriksen

Hvilket bedre tidspunkt end nu, i denne søde juletid, at bringe mit første indlæg.

For de fleste banker den dårlige samvittighed nok først på døren d. 2 januar, på årets første arbejdsdag, hvor du forlader dit hjem i et par bukser, der måske sidder lidt strammere end de plejer, kroppen føles tung og hovedet endnu tungere. Den sidste uge har stået på familietid og lækker mad og nytårsaften nuppede du lige et ekstra stykke kransekage, for den var jo hjemmelavet og sad lige i skabet. Men det er okay. Eller rettere sagt, det er sådan som det skal være. For du har slappet af, du har nyt tilværelsen med dem, du holder allermest af, og du har givet kroppen og sindet ro. Du har handlet efter lyst, og måske den lyst også har sendt dig ud på en løbetur eller to, men for denne korte stund har dit fokus være flyttet fra hverdagen, træningsplanen, økolivet, yogamåtten eller noget helt femte. Du har givet dig selv plads til at nyde og lade lysten styre.
Det er dig, jeg er misundelig på.

Frygten for at give slip

Jeg må trække mine ord i mig igen, for jeg er ikke længere så sikker på, at det er de fleste der kan holde den dårlige samvittighed for døren i juletiden. Jeg tror nu stadig, de fleste tager del i festlighederne, med alt hvad det indebære, men flere og flere af os har den her lille stemme inde i hovedet eller den lille knude inde i maven, der bare vokser sig større og større og suger næring fra nydelsen, vores fokus på hyggen og vores mentale tilstedeværelse i familiens lag. Det er den dårlige samvittighed. Vi snakker ikke om den, og vi forsøger at fortrænge den, men den får mere og mere magt, jo mere vi nyder.

Hvis du stadig er derude, dig der oprigtigtalt kan parkere din sunde livsstil derhjemme for en stund og overgive dig selv til lysten og fristelserne, uden at lade det påvirke dit humør, og din evne til at rumme andre mennesker, så vil jeg rigtig gerne høre fra dig. For jeg tror du er en sjælden, men fantastisk race.

Ord er magtesløse over for den dårlige samvittighed

Op til- og under julen fyldes vi med kloge ord, der har til formål at kæmpe mod den dårlige samvittighed, hvilket blot tyder på, at det i dag er flertallet, der har svært ved at afvige for hverdagens sunde rutiner. Det er ikke hvad du spiser mellem jul og nytår, men mellem nytår og jul, din krop har godt af at holde en lidt længere pause fra træningen, lidt ekstra godt mad, vil du ikke tage skade af, når du i forvejen er i så god form. Både kloge og sande, men ofte magtesløse over for den dårlige samvittighed, der får lov til at sætte sig som en pesticide på vores humør.

I stedet for at prøve at fortrænge den, når den opstår, bør vi måske komme den i forkøbet og tage vores forbehold, så vi kan nyde juletiden med ro i sindet. Og her mener jeg ikke de typiske dameblade råd til, hvordan du kommer sundere gennem julen. Nej, jeg tænker på at give plads til de rutiner, der gør dig glad, og giver dig overskud i hverdagen. For mit vedkommende betyder det nej til flæskesteg og and, massere træning og konfekt lavet på sukkerfri marcipan. For mange vil det måske lyde voldsomt og fanatisk, men det er det hele værd, hvis det betyder, jeg kan holde den dårlige samvittighed for døren og være til stede hos min familie. Men juletraditionerne er så stærke, at vi vælger at fortrænge den dårlige samvittighed, når den kommer for at undgå de skæve blikke fra familiemedlemmer, når vi lader sovseskeen hænge. Selv om det måske betyder, at vi er fraværende, irriteret og i dårligt humør, fordi den lille stemme eller knuden i maven vokser sig større.

Misforstå mig ikke, jeg er stadig dybt misundelig på dig, jeg indledte mit indlæg med at fortælle om, hvis du stadig findes derude, men mens vi arbejder på vores mentale sundhed, er det måske værd at gå på kompromis med – undskyld mit franske – et par skide juletraditioner, hvis det er, hvad det kræver for dig, at holde den dårlige samvittighed for døren og holde fast i det gode julehumør helt til 2017.

DEL

INGEN KOMMENTARER

SKRIV EN KOMMENTAR