Lymfedrænage er en effektiv og nødvendig behandling til dig, som døjer med lymfødem. Ophobning af lymfe – eller væske – i lymfesystemet kan forårsage såkaldt lymfødem, som får arme, ben eller andre kropsdele til at hæve op.
I denne guide ser vi nærmere på, hvad lymfedrænage er, hvordan du selv kan behandle, samt hvorfor det opstår til at begynde med. Dyrker du meget motion, herunder styrketræning, så skal du være opmærksom på lymfødem og eventuelle behov for lymfedrænage løbende, da lymfødem kan bevirke din muskelopbygning.
Hvad er lymfødem?
Lymfødem eller ødem er kort sagt en hævelse i kroppen – typisk i arme eller ben. Lymfødem skyldes en ophobning af lymfevæske i systemet, som ikke kan blive transportere væk som normalt.
Lymfen skal kunne løbe frit i lymfekarrene og ud til lymfekirtlerne, så affaldsstofferne kan komme væk og ud af kroppen. Dette er vigtigt, hvis du styrketræner, da nedbrudt muskelvæv og proteiner skal kunne komme væk igen for ikke at blive siddende og danne væv og knuder.
Man skelner mellem to slags lymfødemer, hhv. primær og sekundær:
- Primær lymfødem er en medfødt tilstand, som typisk opstår ret tidligt i livet. Det skyldes som oftest fejl i lymfesystemet og kan være genetisk betinget. Det kan ikke kureres, men det kan behandles løbende.
- Sekundær lymfødem er ikke medfødt og skyldes altså eksterne faktorer – det bliver påvirket udefra. Sekundær lymfødem er den mest hyppige og ses oftest hos brystkræftpatienter efter operation, sportsudøvere, som overanstrenger sig eller i forbindelse med øvrige operationer, hvor lymfesystemet bliver revet over.
Behandling af lymfødem
Der findes forskellige behandlingsformer, hvis du lider af lymfødem. Lymfedrænage er en fælles betegnelse for behandlingsformerne, der alle har til hensigt at løsne op får de tilstoppede systemer, så lymfevæsken igen kan løbe frit væk fra karrene.
Inden vi ser nærmere på lymfedrænage, så er der også et par øvelser og ting, du selv kan gøre:
- Forsøg at holde ben og arme højt, så væsken kan løbe fra. Det kan f.eks. være, når du sover – hæv fodenden af sengen med en pude eller lignende for at få benene opad.
- Det er vigtigt, at du motionerer i et omfang, du kan overkomme i din nuværende tilstands. Motion er med til at fremme lymfedrænagen i dine lymfebaner.
- Mange eksperter anbefaler, at du konstant bruger kompressionsbandager og massage til dels at hindre, at væsken siver ud i vævet, dels for at hjælpe hævelsen med at komme ud af armen eller benet.
- Hvad angår konkrete øvelser, så kan det være en god idé med rolige bevægelsesøvelser af ben, arme og ikke mindst skuldre. Lymfevæsken skal op i kroppen, når det skal væk, og derfor kan systemet omkring dine skuldrer sagtens være blokeret, hvis skuldrene ikke er løsnet ordentligt op.
Hvad er lymfedrænage?
Lymfedrænage kan foregå via speciel massage, som er ekstra mild og skånsom, og som kun har til hensigt at løsne op for lymfekarrene. Lymfedrænage vil typisk blive udført samtidig med bandagering, da dette er med til at stramme op omkring lymfesystemet. Dette kaldes også en kompressionsbehandling.
Lymfedrænage kan også ske via en maskine eller et apparat såsom recovery boots, der har til hensigt at massere og udføre lymfedrænage af benene.
Hvorfor opstår lymfødem?
Helt lavpraktisk opstår lymfødem som sagt, når lymfevæsken ikke kan få lov at løbe væk gennem de normale lymfebaner i de systemer, du har i såvel arme og ben som i resten af kroppen.
Dette kan være et resultat af ødelagte lymfebaner efter operation, eller det kan opstå pga. ingen eller dårlig restituering efter intensive træningspas, hvor der kan opstå inflammation og hævelser i lymfesystemet.
Lymfebanerne kan også blive blokeret i forbindelse med strålebehandling, så hvis du er nuværende eller tidligere kræftpatient, så er lymfødem ikke unormalt – og du kan have brug for lymfedrænage for at lette problemerne.