For få søger behandling efter et piskesmæld

Annonce: Et piskesmæld er en betegnelse for et traume, hvor nakken har været vredet bag- eller forover. Oftest forekommer piskesmæld efter en påkørsel i bil, et idrætstraume, eller hvis du har været udsat for et fald.

 

Piskesmæld forårsager en læsion på halshvirvelsøjlen, uden at der er påvist knoglebrud eller neurologiske symptomer. Et piskesmæld kan betragtes som en forstuvning af nakken.

 

I Danmark er der i omegnen af 16.000 personer, der årligt pådrager sig et piskesmæld. Det er dog kun omkring 5000, der søger behandling efter skaden.

 

Her på siden kan du læse mere om, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, og hvordan et piskesmæld kan behandles.

Hvad er et piskesmæld?

Hvis du har været udsat for et piskesmæld, vil symptomerne komme fra nakken og de tilstødende bløddele. Bløddelene er en betegnelse for de muskler, sener, ledbånd og ledkapsler, der sidder mellem halshvirvlerne.

 

Hvis skaden er så slem, at der også er brudskaber eller forskydninger i led eller skader på nervesystemet, er det en mere alvorlig nakkeskade og defineres ikke længere som et piskesmæld.

 

Piskesmældsskader opstår som regel efter påkørsel bagfra, hvor hovedet kastes voldsomt tilbage og derefter bliver kastet frem. Men de kan også opstå ved lignende ryk i forbindelse med sportsskader eller fald.

Hvad er symptomerne på et piskesmæld?

Når du oplever en skade i forbindelse med et piskesmæld, vil symptomerne lige efter skaden ofte være stivhed i nakken og svimmelhed. Derudover er det også almindeligt med hovedpine og smerter i nakken og i skuldrene.

 

I mere sjældne tilfælde kan du også få hjernerystelse, som kan afføde lysfølsomhed, migræne og følsomhed for støj.

 

Typisk vil smerterne i nakken og skuldrene samt hovedpinen komme indenfor det første døgn efter skaden og aftage et par dage til en uge efter. Du skal være særlig opmærksom på, hvis du oplever føleforstyrrelser og besvær med at styre dine arme. Så kan der være tale om en nerveafklemning, som skal behandles akut.

 

Hvordan behandler man et piskesmæld?

Som det ofte ses ved akutte skader, er det fornuftigt at undgå unødig belastning af nakken de første dage efter skaden. Dette er med til at hjælpe kroppen på vej til selv at hele effektivt. I denne periode kan det være nødigt med smertelindrende behandling.

 

Efter den første uge er det vigtigt, at du begynder at bevæge og bruge nakken så normalt som muligt. Også selvom dette kan medføre smerter. Det er nemlig afgørende, at du bevæger nakken, da dette bevarer smidigheden i bløddelene og forebygger varig stivhed i nakken.

 

Tidlig brug af nakken kan være den vigtigste faktor, når det handler om at forebygge et kronisk forløb efter et piskesmæld.

 

Generelt kommer tilstanden forskelligt til udtryk, og derfor er det vigtigt at finde de strukturer, der udløser smerter og giver gener. Osteopatisk behandling af piskesmæld vil ofte være meget brugbart, hvor der bliver løsnet op i de låsninger, der kan sætte sig i nakken og brystryggen.

 

Samtidig vil du blive rådgivet af en fysioterapeut med speciale i piskesmæld om genoptræning, der skal styrke og stabilisere muskulaturen og bindevævet i nakken.

 

DEL

INGEN KOMMENTARER

SKRIV EN KOMMENTAR