Får du nok C-vitamin til at holde kroppen frisk?

Annonce

Det er næsten lige før, at man aktivt skal undgå C-vitamin, før man lider af C-vitaminmangel. Tiden, hvor søfolk blev tandløse af skørbug, er for det meste ovre for os i den vestlige verden. Faktisk er det også svært at overdosere C-vitamin, da overskydende C-vitamin udskilles gennem urinen. Så er der grund til at tage C-vitamin-tilskud? Tja, måske – hvis særlige omstændigheder gør sig gældende.

C-vitamin bruges til livsvigtigt kollagen

Hver gang du læser en tekst om C-vitamin og dets effekt på kroppen, støder du på ordet ”kollagen”. Det er et proteinstof, vitaminet bruges til at danne, der bl.a. indgår i bindevæv og knogler. Når folk bliver ramt af skørbug, skyldes det, at kroppen ikke producerer nok kollagen. Sygdommen kommer bl.a. til udtryk via forstørret tandkød og blødninger i huden. Nogle risikerer et C-vitamin-underskud.

Hvornår giver tilskud med C vitamin mening?

Det kan give mening at tjekke udvalg af C vitamin, hvis du er gravid, ammende eller er ramt af alt fra forbrændinger til betændelse, da kroppen i de sidstnævnte tilfælde har brug for at få tilført lidt ekstra byggesten for at komme ovenpå igen. I alle disse situationer kan det måske give mening at tage et kosttilskud med C-vitamin, hvis ikke det lykkes dig at indtage nok af vitaminet via kost alene.

Prøv at få nok gennem kosten først

Det giver altså kun mening at tage et kosttilskud, hvis du reelt ikke mener, at du kan få nok af noget vigtigt gennem kosten. At indtage tilstrækkeligt C-vitamin via mad burde være overkommeligt for de fleste. Det er jo noget, du kan få rigelige mængder af ved at spise frugt og grønt, så det er ikke fordi, at fx vegetarer risikerer ikke at få nok af vitaminet. De færreste behøver tage sådan et tilskud.

Men måske kan tilskud med C-vitamin være oplagt i de nævnte, særlige situationer.

DEL

INGEN KOMMENTARER

SKRIV EN KOMMENTAR